Close

6 tips voor originele blogonderwerpen

Bloggen is heel belangrijk voor jouw zichtbaarheid. Met bloggen wordt je niet alleen beter gevonden op internet, maar je laat ook je exportstatus zien. Jij hebt verstand van zaken en dat laat je zien door je teksten in je blogs. 

 

Even geen inspiratie? Toch zijn er al-tijd wel onderwerpen waarover je de lezer kunt vertellen. Met wat handige tips en tools, schrijf jij in no time een nieuwe blog.

 

Tip 1. Ga struinen op social media


Ik kan echt uren op social media zoeken naar leuke ideeën, tips en handvaten. Vaak vergeet ik de tijd en ga ik bijvoorbeeld op Instagram van het ene account naar het andere. Pak pen en papier en doe inspiratie op, lees wat andere collega’s, bloggers, zzp’ers bezighoudt. 


Op Instagram ben ik groot fan van de hashtag. In de zoekbalk bovenin je scherm kun je een zoekwoord typen. Klik het woord ‘tag’ aan en alle posts die met jouw zoekwoord te maken hebben verschijnen op je scherm. Kijk op de accounts die jij volgt en zoek onderwerpen door blogs te lezen en websites af te struinen. Wedden dat je er inspiratie van krijgt?

 

Tip 2.  Gebruik het nieuws van de dag


Volg de actualiteiten en speel in op wat er gebeurt in de wereld. Haak in op het nieuws van de dag en maak een bruggetje naar jouw dienst of product. Wist je bijvoorbeeld dat je op de site van Days of the Year precies kunt zien wat er gevierd wordt die dag? Vandaag, 30 januari, is het Croissant Day. Ben je een bakker, blog dan vandaag over de croissant. Hoe maak je de lekkerste croissant, hoe en wanneer is de croissant ontstaan of geef 5 tips voor het net even anders serveren van een croissant.


Vandaag is het ook Inane Answering Message Day. Doorbreek die saaie berichten op het antwoordapparaat en bedenk een leuke, grappige, creatieve boodschap. Dus weg met de klassieker: ‘Goedendag, dit is het antwoordapparaat van Pietje Puk. Ik ben er even niet. Spreek een boodschap in na de piep’. Maar: ‘Je spreekt met Bakker Kees, ik ben croissantjes aan het bakken. Bel me later even terug of kom gezellig naar de bakkerij.’

 

Tip 3. To the rescue!


Je klant heeft een probleem en jij de oplossing. Hij heeft een nieuwe stropdas gekocht, maar heeft moeite met strikken. Schrijf als eigenaar van een herenmodezaak een blog over hoe je op de juiste manier een stropdas of vlinderdas knoopt. Leg de verschillende knopen uit en beschrijf stap voor stap de halve-windsor of de four-in-hand-techniek. Beschrijf in je blog als het ware de oplossing voor de niet-gestelde vraag. Ben je kledingkleuradviseur? Schrijf bijvoorbeeld eens over de 10 meest gemaakte fouten en hoe die te voorkomen.

 

Tip 4. Lang leve good old Google


Vraag het een zoekmachine! Zo simpel kan het zijn. Voer in de zoekbalk een woord of korte zin in en laat je verrassen. Zoek bijvoorbeeld op: ideeën blog spijkerbroeken. Het is gewoon een kwestie van aanklikken en kijken wat er komt. De site of de blog die je het meeste aanspreekt, zorgt voor de beste inspiratie.

 

Tip 5. Review een boek


Lees je graag? Schrijf dan eens een review van je laatst gelezen boek, je favoriete film of je lievelingsblog. Vertel wat je ervan vindt, maar wees niet te negatief. Dat leest niet lekker. Klanten willen graag horen wat de mening is van anderen, maar je moet ze de ruimte geven te willen doorlezen. Geef een beoordeling over een product of dienst en bied jouw lezers nieuwe inzichten en inspiratie. Daarmee schep je een band.


Tip 6. Voor als je het echt niet zelf kunt bedenken


Dan is er altijd nog de content creator. Er zijn verschillende websites die je helpen met het bedenken van goede content. Voer een zelfstandig naamwoord in en de creator geeft jou onderwerpen die bij jou en je doelgroep passen. De Hubspot Blog Ideas Generator vind ik zelf erg gemakkelijk in gebruik. Enige nadeel: hij zoekt alleen op Engelse keywords.

Nieuwe teksten voor je website nodig? Of wil je beter gevonden worden en structureel een blog laten schrijven? Kom maar bij mij. Ik schrijf webteksten voor ondernemers die al een business hebben staan, maar hun verhaal niet goed onder woorden krijgen. Met een goede bak latte en de nodige knaagvoer on the side ga ik graag voor jou aan de slag.