Close
tekstschrijver-teksten-laten-schrijven

Auteur: Sanna Tekst & Gebaar | datum: 09-11-2021

7 praktische schrijftips voor de leukste sinterklaasgedichten

Wie komt er alle jaren,
daar weer uit Spanje varen?
Over de grote, grote zee.
Sint Nicolaas, hoezee!

Oeh, zo spannend. Over een paar dagen komt Sinterklaas aan in Nederland. Feest! Maar dat betekent ook weer sinterklaasgedichten schrijven. Heb je moeite met gedichten en rijmen? Ik geef je handige schrijftips. 

 

Weet je nog dat je als klein kind stond te trappelen van ongeduld op die koude, tochtige kade in de haven? Dat je vader je op je nek nam zodat je de stoomboot in de verte kon zien aankomen? En dat je bij thuiskomst warme chocolademelk dronk en driftig aan je verlanglijstje schreef?

 

Of je nou 4, 12 of 49 jaar bent (kuch), het blijft een mooi feest. Voor mij is de aankomst van Sinterklaas het begin van een periode van gezelligheid, warmte, kaarsjes en kruidnoten. Je zal maar in de stad wonen waar de bekendste kruidnotenbakker van Nederland woont (Van Delft). De geur van versgebakken kruidnootjes hangt al maanden iedere nacht als een deken over de binnenstad. Heerlijk.


Niet alleen denk je met Sinterklaas aan strooigoed, dansende pieten en cadeautjes. Bij een goed Sinterklaasfeest horen ook gedichtjes. Krijg je hiervan kortsluiting? Slaan je taalhersens op slot als je achter je computer zit? Knippert die cursor ongeduldig op je witte scherm en gebeurt er he-le-maal niets? Dan heb ik een paar handige schrijftips voor je. Gegarandeerd dat jij in no time de gedichten uit je mouw schudt.


Tip 1. Schrijf korte en krachtige zinnen
Maak je zinnen niet te lang. Je ziet soms wel eens van die gedichten met ellenlange zinnen. Dat maakt de rijm onduidelijk en rode draad moeilijk vindbaar. Hou de zinnen dus kort en krachtig. Je mag best een komma gebruiken, maar niet meer dan één per zin.


Tip 2. Gebruik een rijmschema
Heb je veel moeite met rijmen? Gebruik dan de meest simpele vorm van rijmen: het ABCB-rijmschema. Een voorbeeld van dit rijmschema is: 


Als je aan mij vraagt hoe laat het is (a)
Dan wijs ik naar de klok aan de muur (b)
Op dat moment slaat het deurtje open (c)
En roept de koekoek het hele uur (b)


Zo kun je ook spelen met woorden in jouw sinterklaasgedicht en maak je het niet te ingewikkeld voor jezelf. Zorg wel dat de tekst ergens over gaat. Het liefst over het slachtoffer zelf, want zorgt toch het meest voor hilariteit.


Tip 3. Gênante situaties gezocht!
Gebruik een gênante anekdote als inspiratie voor jouw rijmgedicht. Is de ontvanger van het gedicht afgelopen jaar een keer en public gestruikeld? Stond zijn gulp nog open na een toiletbezoek? Noemde zij de naam van haar ex-vriend per ongeluk? Awkward! Verwerk deze blunders in je sinterklaasgedicht. Gegarandeerd succes.


Tip 4. Overzicht in je gedicht
Ben je goed op dreef? Good for youLekker die vingers over het toetsenbord laten rollen. Maar vergeet niet af en toe de entertoets een keertje extra in te drukken. Niets is vervelender (voor)lezen dan een lange lap tekst. Breek de tekst in overzichtelijke stukjes door na een couplet van ongeveer vier zinnen een witregel in te lassen. Geef de (voor)lezer wat ruimte om naar lucht te happen.


Tip 5. Leuk begin en logisch einde
Zorg voor een rode draad in je verhaal. Bedenk een onderwerp dat je in de eerste alinea introduceert. Je hoeft het niet gedurende het hele gedicht alleen maar over dat onderwerp te hebben, als je er in de laatste alinea nog maar even op terugkomt. Dat leest fijn, het rondt af.


Tip 6. Hulp bij het rijmen
Hoera voor het rijmwoordenboek! Kom je maar niet op een rijmwoord, raadpleeg dan gerust het rijmwoordenboek. Kijk bijvoorbeeld eens bij het Nederlands Rijmwoordenboek. Voeg een woord in in de witte balk en er rollen verschillende rijmwoorden uit. Hatseflats. Gegarandeerd dat je het woord vindt waarnaar je op zoek was.


Tip 7. Verzin eens iets anders
‘Sint zat te denken, wat hij jou dit jaar moest schenken’…

Van die clichégedichten. Die kennen we nou wel. Verzin eens iets anders en probeer origineler te zijn. Schrijf je gedicht met de lezer in je achterhoofd. En het cadeautje, want daaruit kun je ook heel veel inspiratie halen. En niet pikken van internet, he. Dat is valsspelen 🙂


Bonustip: gedicht laten sudderen
Je werk zit erop. Het gedicht is af. Met zweet en tranen heb je je door het gedicht geploeterd. Je bent blij met het resultaat. Het beste dat je nu kunt doen, is het gedicht even wegleggen en na een uurtje nog een keer lezen. Je leest dan met een fris hoofd datzelfde gedicht. Hierdoor vallen je oneffenheden in de tekst beter op en kun je die op je gemak herstellen. Just to be sure.

 

En ten slotte: maak vooral veel plezier!  

Nieuwe teksten voor je website nodig? Of wil je beter gevonden worden en structureel een blog laten schrijven? Kom maar bij mij. Ik schrijf webteksten voor ondernemers die al een business hebben staan, maar hun verhaal niet goed onder woorden krijgen. Met een goede bak latte en de nodige knaagvoer on the side ga ik graag voor jou aan de slag.