- Schrijft de woorden waar jij over struikelt!
- 0625058640
- sanna@tekstengebaar.nl
Schrijf krachtige en onweerstaanbare teksten waarmee je de klant verleidt om jouw product of dienst te kopen. Zie een salespagina als een goed verkoopgesprek. Met sterke tekst overtuig je de klant om jouw product af te nemen.
Stel je bent eigenaar van een goedlopende brasserie en je verzorgt sinds kort kookworkshops. Potentiele klant Annemarie is op zoek naar een goede invulling van het vrijgezellenfeest van haar zus en komt op jouw website terecht. Met je sterke tekst overtuig je Annemarie in no time om jouw geweldige kookworkshop te boeken voor een onvergetelijke vrijgezellenparty. Dit is nou precies wat ze zoekt. En ze boekt.
Maar hoe schrijf je dan die overtuigende tekst? Waar begin je, wat zijn de do’s en dont’s en hoe zorg je ervoor dat jouw potentiële klant uiteindelijk op die bestel-knop klikt? Ik geef je 7 gouden tips.
Hier begint het mee. Voel die klant, denk als de klant en wees de klant. Wanneer jij feilloos weet wie Annemarie is, dan kruip je in haar huid en voel je als het ware haar verlangen. Je weet waar ze naar op zoek is en jij biedt haar de oplossing. Alleen op die manier weet je jouw ideale klant te raken en te overtuigen met je tekst. Wees je dus goed bewust van die klant. Vind je dat moeilijk? Misschien helpt het om er een beeld bij te hebben. Fantaseer hoe ze eruit ziet, hoe oud ze is en waarnaar ze op zoek is. Noem haar Esther en schrijf voor haar.
Zorg voor een sterke titel van jouw dienst of product. Val op met je titel. Bedenk bij jezelf hoe jij een salestekst leest. Jij wilt toch ook meteen bij de eerste zin al gepakt worden? Jouw klant ook. Dit bereik je door in de titel een krachtige omschrijving te geven van jouw aanbod. Gebruik niet de naam van je product of dienst, maar een pakkende omschrijving. De naam verkoopt niet, het resultaat wel.
Wat ik vaak mis bij verkoopteksten van ondernemers, is dat ze direct beginnen met het beschrijven van hun methode, dienst of voordelen van het product. Ik wil als bezoeker eerst zeker weten dat ik hier op de juiste pagina zit. Ik wil als bezoeker herkenning, ik wil een ‘oh ja!’-moment en ik wil bevestiging dat de verkoper van het product mij begrijpt. Wees hier duidelijk in. Omschrijf het probleem waar jouw ideale klant mee rondloopt. Gebruik details. Schrijf in de woorden van jouw lezer. Daarom is tip 1 zo belangrijk. Ken je klant en spreek in zijn of haar taal.
Ik snap dat je trots bent op jouw methodiek als coach zijnde of op het revolutionaire ingrediënt van jouw antirimpelcrème, maar verkoop dat niet. P-CL-E crème zegt de klant namelijk niets en het overtuigt dus niet. Wat wel aanspreekt is de werking van de crème, dus dat deze crème een herstellende werking heeft bij een droge huid. De klant vraagt zich af: ‘What’s in it for me?’ . In het ergste geval haakt ze af en verlaat ze jouw website. Omschrijf dus duidelijk het resultaat en de voordelen. Ook hier geldt: wie is jouw ideale klant, wat denkt ze, wat wil ze en wat kan jij daaraan doen?
Misschien herken je het wel van jezelf: je staat op het punt om een product aan te schaffen, bijvoorbeeld bij Bol.com, maar iets houdt je tegen. Je vraagt je af of dit wel echt is wat je zoekt, of het niet goedkoper kan en of je geschikt bent voor dit aanbod. Twijfels dus. Killing! Een aparte alinea met veelgestelde vragen haalt de twijfels weg. En de drempel om contact met je op te nemen voor meer informatie.
Een call-to-action (CTA) is niet meer dan een laatste zetje naar de bestelknop. Of dit nou het kopen van jouw product is of een inschrijving voor je nieuwsbrief, de lezer heeft een vervolgactie nodig. Je maakt het de klant gemakkelijk om niet af te haken, maar om door te pakken. Je haalt meer leads uit jouw tekst met een goede, overtuigende CTA. Met een overtuigende CTA-knop hoeft de klant geen moeite te doen om met jou in contact te komen. Voorbeelden van een goede tekst zijn: ‘Ja, ik wil nu een vrijblijvend gesprek!’ of: ‘Leuk, ik schuif graag aan bij de workshop kaarsen maken!’.
Verkoop je meerdere producten of diensten? Focus je per salespagina op één doel. Zorg dat de lezer zo min mogelijk verward of afgeleid wordt. Stel je verkoopt als coach een 1-op-1 traject voor jonge moeders die meer willen leren over timemanagement én je biedt een dienst aan als virtueel assistent, maak daar dan twee aparte salespagina’s van. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je de aandacht van de bezoeker verliest. Plaats daarom ook geen socialmediabuttons, een link naar je nieuwsbrief of andere storende factoren. Hou het echt bij dat ene productaanbod.
En last but not least: voorkom spelfouten! Open deur misschien, maar een fout in je tekst is een ware conversiekiller. Zeker voor bezoekers met verstand van taal. Het is heel gek, maar zo werkt het bij mij ook. Taalfouten springen bij mij direct in het oog en zorgen voor een bepaalde irritatie. De kans is vrij groot dat ik naar een andere aanbieder van hetzelfde product op zoek ga.
Nieuwe teksten voor je website nodig? Of wil je beter gevonden worden en structureel een blog laten schrijven? Kom maar bij mij. Ik schrijf webteksten voor ondernemers die al een business hebben staan, maar hun verhaal niet goed onder woorden krijgen. Met een goede bak latte en de nodige knaagvoer on the side ga ik graag voor jou aan de slag.