Close
Krantenkoppen titels headlines

Hoe je een dijk van een titel schrijft

Wist je dat maar 20% van de lezers jouw blog of artikel helemaal leest? Dat is twee van de tien mensen. De rest van de afhakers verlaat jouw blog na het lezen van de titel. Zonde! Je wilt natuurlijk wel dat jouw toppers van blogs gelezen worden. De kop van jouw blog bepaalt of de lezer afhaakt of doorleest.

 

Met een kop wil je aandacht trekken, je wilt dat de lezer jouw tekst leest. Afhakers voorkom je met de juiste titel. Een titel die in één oogopslag interesse opwekt, die pakt of een emotie teweegbrengt vangt de lezer. Eerlijk is eerlijk, dit is nog niet zo makkelijk. Ik geef je 7 tips voor het schrijven van sterke titels. Trouwens, waarom 7 en niet 8 of 10? Omdat oneven getallen in je titel opvallen, volgens Content Marketing Institute.


1. Druk, druk, druk

 

De lezer heeft weinig tijd, dus hou het kort en kom snel to the point. Gebruik in je titel tussen de drie en negen woorden. De lezer heeft immers weinig tijd en wil gepakt worden. Een titel als ‘Monster van Lochness gespot door visser’ leest lekkerder dan: ‘Afgelopen maandag hebben vissers vanuit hun bootje een vreemd object gezien in het meer’. En wees concreet. Draai er niet omheen. Je titel moet een goede samenvatting zijn van jouw tekst. Niks irritanter dan de kern van je titel niet teruglezen in het artikel.


2. Gebruik een werkwoord in je titel

 

Je wilt dat jouw titel aanzet tot actie. Wanneer je een werkwoord in de titel zet, prikkel je de lezer om iets te doen. Bovendien geef je een gevoel van vertrouwen, omdat jij begrijpt wat de lezer zoekt. ‘Geef je kind meer zekerheid met deze 10 tips’, ‘Hoe je een dijk van een titel schrijft’, ‘Leer hoe je betere blogs schrijft’.


3. Beschrijf in de titel de oplossing van het probleem

 

De lezer denkt bij het lezen van een titel: ‘Wat levert het me op?’ Je bent een fysiotherapeut en je schrijft een artikel over het voorkomen van rugklachten. De titel zou dan kunnen zijn: ‘Zo voorkom je rugklachten’, of: ’10 tips om je zithouding te verbeteren’. Je schrijft als het ware de oplossing van het probleem.


4. Denk out of the box

 

Probeer een titel of kop te denken met een andere kwinkslag. Een grapje of doordenker doet het goed, maar maak het niet te ingewikkeld. Met een geforceerde of juist vergezochte grap, sla je de plank mis. Ikea heeft twee mooie slogans: ‘Design your own life’ en ‘Ik ben rijp voor een inrichting’. Dat maakt je titel net even iets interessanter.


5. Noem getallen in je kop

 

Een getal valt op, het trekt de aandacht. Gebruik dan wel oneven getallen. Uit onderzoek is gebleken dat die meer opvallen dan even getallen. Ons brein onthoudt oneven getallen beter dan even getallen. ‘7 meest gemaakte fouten onder nieuwsvoorlezers’. Let op: gebruik niet meer dan 9 tips, trucs, manieren of stappen in een blog. Na 9 gaat er veel informatie verloren, dan onthouden we minder goed.


6. Eerste woord is belangrijk

 

Schrijf met zorg je eerste woord. Begin een titel van een blog met de woorden hoe, wat, waarom, wanneer en waar. Zij trekken de aandacht en impliceren dat je de oplossing biedt. Lezers willen geprikkeld worden, zijn leergierig. ‘Hoe val je het beste af?’, ‘Wat nooit mag ontbreken in een pakkende tekst’ of ‘Waarom je geen nee durft te zeggen’. Wissel af en begin niet altijd met een van de vijf vragen.


7. Sudderen

 

Geef jouw tekst achteraf een titel. Ben je klaar met schrijven? Laat je tekst dan even sudderen een paar uurtjes of een dag. Lees het daarna met een fris hoofd door en je zult zien dat je dijken van titels schrijft! Sommige schrijvers of tekstschrijvers zijn zelfs 50/50 van de tijd met titels en tekst bezig.


Bonustip

 

Lees je veel artikelen in de krant of blogs online en zie je een sterke titel? Schrijf hem op. Gebruik hem als inspiratie, maar neem hem niet letterlijk over. Schrijf aan de hand van die titel vijf verschillende titels voor jouw blog en kies de sterkste eruit.

Nieuwe teksten voor je website nodig? Of wil je beter gevonden worden en structureel een blog laten schrijven? Kom maar bij mij. Ik schrijf webteksten voor ondernemers die al een business hebben staan, maar hun verhaal niet goed onder woorden krijgen. Met een goede bak latte en de nodige knaagvoer on the side ga ik graag voor jou aan de slag.