Close
Ballpoint met streep op papier

Een schrijfcoach of copywriter, wat is het verschil?

Wanneer je het hebt over een tandarts, schilder of vrachtwagenchauffeur snap je direct wat het beroep inhoudt. Maar bij een schrijfcoach of copywriter is dat misschien een beetje vaag. Het is allebei ‘iets’ met tekst, maar hoe zat het ook alweer precies? Toevallig (kuch) ben ik schrijfcoach én copywriter, dus ik leg het je even uit. 

 

Ben jij al jaren een ondernemer met een goedlopend bedrijf, maar is de content op jouw website toe aan een flinke update? Tekst voor een prikkelende nieuwsbrief of blog nodig? Een pakkende offerte schrijven? Dan kun je twee dingen doen: je schrijft zelf je teksten met behulp van een coach of je geeft het schrijfwerk uit handen en laat de copywriter jouw verhaal vertellen.

 

Schrijfcoach

Schrijf je liever zelf je teksten, maar krijg je je verhaal niet goed op papier? Weet je niet hoe je moet beginnen of loop je vast op het verwoorden van je verhaal? Of  ben je wat onzeker over je zelfgeschreven teksten? 

Kortom: heb je een schrijfdip? Schakel een schrijfcoach in. Zij kijkt met een frisse blik mee naar je teksten. Een schrijfcoach helpt je op weg, geeft feedback, praktische tips en handige trucs om ervoor te zorgen dat jouw teksten gelezen worden. Zij kent ook de juiste marketingtechnieken en weet hoe jouw teksten meer gelezen worden en hoe je dus zichtbaarder kunt worden bij jouw ideale klant. 

Uiteindelijk schrijf je zelf je teksten, maar een schrijfcoach ondersteunt je daarin.  

 

Copywriter

Als schrijven echt niet jouw ding is, dan schakel je een copywriter in. Zij luistert goed naar jouw verhaal en verplaatst zich in je ideale klant. De copywriter schrijft in heldere taal, in jouw woorden, een foutloze, strategische tekst met als doel het verkopen van je dienst of product. 

De lijn tussen copywriter en tekstschrijver is heel dun. Een tekstschrijver schrijft teksten die minder conversiegericht zijn, maar is ook zeer bedreven in de Nederlandse taal. Vaak is een copywriter ook een tekstschrijver. Goed in het schrijven van blogs, nieuwsbrieven, webpagina’s of offertes.

Waar je voor kiest is aan jou. Wanneer je schrijven echt niet leuk vindt en je bent niet goed in de Nederlandse taal, dan kun je jouw tekstwerk beter laten schrijven door een copywriter. Maar als schrijven je in de vingers zit en je merkt dat je jouw verhaal goed kunt verwoorden, maar nog niet goed op papier weet te zetten, dan is een schrijfcoach iets voor jou.

Hieronder nog de voordelen van een schrijfcoach en copywriter:

 

Zelf jouw content schrijven

Jij kent je bedrijf je beste. Je weet precies wat je doel is, je missie en je productaanbod. Je zou dus je eigen teksten wel kunnen schrijven. Het punt is alleen dat je geen verstand hebt van SEO en contentmarketing. Of je krijgt simpelweg je succesverhaal niet goed onder woorden. Weet jij wie jouw ideale klant is en waarom je die moet definiëren? Heb jij al wel eens goed nagedacht over je USP’s? Dus waarom moet de klant bij jou zijn en niet bij je klant?

Een schrijfcoach helpt je bij het beantwoorden van deze vragen zodat je betere teksten schrijft. Zij leert jou de fijne kneepjes van contentmarketing, zodat jij voortaan zelf strategische teksten schrijft en dus meer klanten bereikt.  

 

Teksten laten schrijven  

Ben je steengoed in jouw vak, maar is taal echt niet jouw ding? Dan zet je een copywriter in. Zij schrijft de teksten voor jouw website, nieuwsbrieven, blogs etc. Een copywriter weet na het stellen van vragen feilloos jouw verhaal op papier te zetten. Een overtuigende verkooppagina, een spetterende nieuwsbrief of een informatieve blog, een copywriter schrijft het voor je. Zij neemt al je schrijfwerk uit handen. 

Na een briefing gaat ze aan de slag en heb jij er geen omkijken meer naar. In eerste instantie kost het iets meer, maar uiteindelijk levert het je meer tijd op, foutloze teksten, minder kopzorgen en meer conversie.