Close
Schrijf je teksten in een inspiratieboekje

Auteur: Sanna Tekst & Gebaar | datum: 21-04-2021

Skip vakjargon. Praat Nederlands met me

Gebruik jij regelmatig vaktaal op je website? Niet zo handig. Jouw klant zit namelijk niet te wachten op onnodig ingewikkelde taal. Sterker nog: vakjargon op je website is meestal ouderwets, onaantrekkelijk en afstandelijk. Ik geef je 3 tips hoe je ingewikkelde vaktermen voorkomt en lekker leesbare teksten schrijft.

 

‘Ons revolutionaire product bevat de enzymen Ect-38 en Myl2 die de vochtbalans in de huid reguleren.’

Uh, come again?

 

Of deze:

‘De oscillerende kop revitaliseert de huid en reminimaliseert haarvorming.’

Jeuk!

 

Vakjargon frustreert je bezoeker. Althans, meestal. Dat hangt een beetje van je doelgroep af. Zij moeten als het ware eerst door een dikke laag klei voordat ze tot de kern komen. Sjaak haakt af. Om toch lekker je verhaal te kunnen vertellen, geef ik je drie schrijftips. 

 

Tip 1. Kruip in het hoofd van de lezer

Jij bent de prof, dus jij weet als geen ander waarmee jouw lievelingsklant worstelt en waar hij of zij naar op zoek is. Doe daar gerust je voordeel mee. Probeer te denken als die klant. Wat zijn de pijnen, waar is hij of zij naar op zoek en welke woorden gebruikt zij (of hij). Benoem gerust concreet die pijn. Daarmee voorkom je automatisch dat je gaat strooien met vakjargon. 

 

Benoem ook de oplossing. De oplossing is niet die oscillerende kop van die ladyshave. De oplossing is een gladde huid die zacht aanvoelt en er glad uitziet. Je beschrijft dus het resultaat, niet de werking of de methode.

 

Tip 2. Speel met de woorden

Wil je indruk maken met je tekst? Schrijf dan in de taal die jouw lezer begrijpt. Heldere en begrijpelijke taal. In jip-en-janneketaal, voor mijn part. Vind je het moeilijk om vaktaal te vermijden? Misschien kun je dan een synoniem verzinnen voor dat woord. 

 

Of herschrijf je zin zodat je vaktaal vermijdt. Let wel op dat je teksten niet alsnog te onduidelijk en wollig worden. Gebruik desnoods de website www.synoniemen.net als je écht niet weet hoe je het woord anders kunt schrijven. Niks mis mee!

 

Tip 3. Bouw een band op met de lezer

Probeer connectie te maken via je teksten. Wanneer je te veel vaktaal gebruikt, sluit je een kleine groep in, maar een grote groep buiten. Denk maar eens aan een advocaat. Oh, wat doen zij hun best om teksten te schrijven voor álle Nederlanders. En oh, wat slaan zij de plank vaak mis. Een advocaat of rechter gebruikt vaak veel juridisch jargon. Begrijpelijke taal voor collega-advocaten, maar abracadabra voor ‘de gewone mensch’.

 

Makelaars, medici, overheidsinstanties, ze kunnen het vaak niet laten om toch met vakjargon te smijten. Lezers worden er vaak niet blij van en het vertrouwen daalt met de zin. Probeer zoveel mogelijk in de taal te spreken van de lezer (tip 1). Dan is de kans groter dat je een vertrouwensband opbouwt.

 

Bonustip: Soms is het gebruik van vakjargon onvermijdelijk. Kun je er echt niet omheen? Leg het woord of de term dan even uit. Probeer dit zo kort mogelijk te houden, dus het liefst in één zin.

 

Tekst & Gebaar. Ik schrijf de woorden waar jij over struikelt

Vind je het moeilijk om vakjargon te vermijden en heb je schrijfhulp nodig? Snap ik, is ook niet makkelijk. Ik denk graag met je mee. Misschien is een Let’s Meet!-sessie van 30 minuten iets voor jou. Ik geef feedback op schrijfstruggles en geef praktische tips op jouw teksten. 

 

Mail naar sanna@tekstengebaar of kijk even op www.tekstengebaar.nl.