Close

Beter gevonden worden door je klanten. Hoe dan?

5 basistips over hoe jij je zichtbaarheid kan vergroten

Je hebt er als ondernemer vast wel eens van gehoord, online zichtbaarheid. Allemaal leuk en aardig, maar wat is het precies en hoe zet jij jouw business in de spotlights?

Dat zit zo.

 

Als ondernemer wil je opvallen in die grote vijver met concurrenten. Jouw product of dienst is uniek. Je weet dat je heel veel klanten kan helpen, maar je merkt dat er minder bezoekers op je website komen dan je zou willen. Dat kan beter. Het is de bedoeling dat jouw bedrijf snel gevonden wordt door die googelende klant. Dat je goed rankt bij de zoekmachine en dat je je concurrenten een stapje voor bent.

 

Ik heb 5 tips voor je die je zelf kan toepassen. Geen ingewikkeld technisch gedoe in je admin, gewoon wat slimme handelingen waarmee je jouw website beter zichtbaar maakt voor je doelgroep. 

Tip 1. SEO in je teksten, gebruik zoekwoorden

Door slimme content op je website te plaatsen krijg je punten van Google. Hoe meer punten, hoe beter de zoekmachine jouw site laat zien bij de zoekende klant. Die punten scoor je door onder andere zoekwoorden en zoektermen te gebruiken in je teksten.

 

Onderzoek van tevoren goed welke woorden jouw klant intypt in de zoekbalk van Google. Die woorden noem je zoekwoorden. Een zin of gedeelte van een zin noem je een zoekterm. Verplaats je in jouw doelgroep en maak een lijst met zoekwoorden. Of kijk welke zoekwoorden je concurrenten gebruiken. Maar let wel: hoe vaker het zoekwoord wordt gebruikt, hoe groter de concurrentie wordt.  

Tip 2. Verplaats je in je klant

Je hebt een lijstje met zoekwoorden. Overdrijf niet. Stop je tekst niet vol met deze woorden. Houd het prettig leesbaar, vind die balans. Gebruik je wel te veel zoekwoorden dan word je gestraft door Google. De zoekmachine zal jouw website minder snel laten zien bij de zoekende klant. Bovendien, áls je dan al naar voren komt, dan haakt de lezer af vanwege het slecht leesbare verhaal.

 

Schrijf in de taal van jouw klant. Het is belangrijk dat je jouw klant goed kent. Weet waar je klant mee zit, welk probleem er opgelost moet worden en hoe jij daarbij kan helpen. Vermijd dus vakjargon, het zegt jouw klant namelijk niks. Gebruik de woorden die je klant ook zou gebruiken, verplaats je dus in zijn of haar hoofd. 

Lekker leesbare teksten en SEO, gaat dat wel samen?

 

Jazeker. Een goede tekstschrijver verpakt jouw zoekwoorden in een lekker leesbare tekst. Een SEO-tekst hoeft niet tenenkrommend slecht of saai te zijn. Door een bepaalde tekstopbouw te gebruiken, de woorden op de juiste plek te zetten en de spelling en grammatica op orde te hebben, zal je eens zien wat er gebeurt.

Een voorbeeld

Stel, je bent bloemist en je hebt een bloemenwinkel. Ik ben een klant, wil nieuwe planten maar heb een kat. Ik wil graag weten welke planten niet giftig zijn voor katten. Dan ga ik googelen en typ in: Welke plant is niet giftig voor katten?


Omdat jij een blog hebt geschreven over dit onderwerp en deze titel hebt gebruikt, kom ik op jouw site. In die blog leg jij uit wat mijn probleem is (giftige planten voor huisdieren) en wat er gebeurt als een kat van die plant eet (kat krijgt allergische reactie, traanogen of erger: gaat dood). 

 

Jij eindigt de blog met een lijstje geschikte huiskamerplanten voor katten- en hondenbezitters. Ik ben geïnteresseerd en bel voor meer info. Of ik rij even langs je winkel.

Hoppa, daar heb je je klant.

Tip 3. Is je website up to date?

Kijk regelmatig je huidige webteksten even na en voeg eventueel nieuwe toe. Heb je een nieuw aanbod? Of kan die Over mij-pagina wel een een opfrisbeurt krijgen? Blog geschreven? Mijn advies is om eens in het kwartaal al je webteksten kritisch door te lezen.

 

Vergeet je niet oude foto’s te vervangen? Het kan zo’n dooddoener zijn voor je bezoeker als een afbeelding niet klopt bij de tekst. Jouw potentiële klant is kritisch en streng. Het zou een reden kunnen zijn om af te haken en verder te speuren op internet. Hou je website dus actueel. 

 

De aanpassingen die jij doet op je website, zijn voor de zoekmachine een teken dat de site leeft, dat er beweging is. Een website waar jaren niets aan gedaan wordt, rankt slecht. De zoekmachine ziet een dergelijke site als niet belangrijk en dus blijft hij onvindbaar voor jouw doelgroep.

Tip 4. Hou je bezoeker langer vast op je website

Een ander ding waar Google goed op gaat, is een bezoeker die langer dan een paar vluchtige seconden op jouw website blijft. Een zakelijk blog is een manier om de bezoeker van je website iets langer vast te houden. Ben je geen schrijver? Laat dan je zakelijke blogs schrijven door een tekstschrijver. Die verdiept zich in jouw bedrijf, in je ideale klant en schrijft namens jou blogs voor je website. 

Tip 5. Verwijs naar je website

Google is dus gek op aandacht. Hoe meer aandacht jouw website krijgt, hoe zichtbaarder hij deze maakt voor je klant. Zit je op social media? Zet in je bericht een relevante link naar de website. Naar je nieuwe blog bijvoorbeeld. Of promoot je nieuwe dienst op social media en verwijs in een link naar de salespagina op je website. Wil je je contactlijst uitbreiden en je nieuwsbrief meer onder de aandacht brengen? Schrijf een kort bericht voor social media en voeg een link toe naar het inschrijfformulier op je landingspagina. 


Allemaal handige manieren om je bezoeker naar je website te leiden. Hoe meer bezoekers jouw site bezoeken, hoe blijer de zoekmachine daarvan wordt.

Nieuwe teksten voor je website nodig? Of wil je beter gevonden worden en structureel een blog laten schrijven? Kom maar bij mij. Ik schrijf webteksten voor ondernemers die al een business hebben staan, maar hun verhaal niet goed onder woorden krijgen. Met een goede bak latte en de nodige knaagvoer on the side ga ik graag voor jou aan de slag.