Close

Broekspijp

In de jaren 70-80 stond ik als klein meisje verscholen achter de wijde broekspijp van mijn lange, lieve vader. Ik was erg verlegen en maakte niet graag contact met andere mensen. Ik heb een heerlijke jeugd gehad met ouders die stapelgek op me waren, maar ik zat het liefst urenlang boven op mijn kamer. Daar schreef ik meisjesverhalen over paarden en reizen. Ik verzon de wildste avonturen en maakte de mooiste reisplannen. Op de basisschool schreef de juf steevast in mijn rapport: ‘Sanna doet het goed op school, maar zit vaak naar buiten te staren.’ In mijn hoofd aan de andere kant van de wereld of midden in het plot van mijn nieuwe ‘boek’. 

 

Inmiddels ben ik achter die broekspijp vandaan en sta ik sterk en zelfverzekerd in het leven. Hoe ik dat gedaan heb? Door dingen te doen die ik eigenlijk niet durf. Door mijn grenzen te verleggen en te staan voor mijn idealen. 

Gebarentaal

Na het zien van de film Children of a Lesser God, begin jaren 80, was ik gefascineerd door de gebarentaal. Ik deed een basis- en vervolgcursus en studeerde op 15 februari 2005 af aan de Hogeschool van Utrecht als tolk Nederlandse Gebarentaal. Per 1 maart 2005 nam ik ontslag bij mijn werkgever en vroeg ik een kvk-nummer aan. Met klotsende oksels en het dikke en onhandige ANWB-stedenboek op schoot reed ik naar mijn eerste tolkopdracht. Een heerlijke tijd was dat, en nog!

Tekst & Gebaar

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en mijn liefde voor taal en schrijven, begon na een paar jaar weer te kriebelen. Ik besloot opleidingen en trainingen te volgen op het gebied van marketing, schrijven en de Nederlandse taal. 

Ik heb bij verschillende blogbureau’s gewerkt, (beginnende) ondernemers voorzien van tekst voor de website en nu schrijf ik al jaren nieuwsberichten voor een prachtig projectbureau. Voor hen schrijf ik verhalen voor een online nieuwssite en een geprint magazine. 

Waar bij mij de woorden vaak gemakkelijk uit mijn vingers rollen, zie ik dat veel mensen worstelen met hun teksten. Ondernemers die prachtige, waardevolle dingen te melden hebben, maar dat niet doen omdat ‘taal zeg maar niet hun ding is’. 

 

In de loop der jaren merkte ik dat ik het liefste werk met ondernemers die al een website hebben, maar niet meer tevreden zijn met de inhoud of het resultaat. Het productaanbod is veranderd, de visie is verschoven, het ontbreekt aan tijd om teksten aan te passen, er staan feitelijke onjuistheden in de tekst of het is tijd voor een professionelere uitstraling. Van dat soort opdrachten ga ik ‘aan’ en maakt mijn hart een sprongetje. Zodra er een nieuwe opdracht binnenkomt en ik de oude website heb bekeken, gaat het meteen ratelen in mijn bovenkamer.

 

Het is mijn missie om jou als ondernemer te helpen met het schrijven van betere teksten waarmee jij je ideale klant aantrekt. Ik wil dat jouw ideale klant zich aangesproken voelt en een zucht van herkenning slaakt, omdat hij bij jou eindelijk vindt wat hij zoekt. Hoe ik dat doe? Door heldere taal. Ik heb een hekel aan wollig taalgebruik en containerbegrippen, aan ‘wat bedoel je nou eigenlijk te zeggen’-teksten. 

Mijn visie

Een goede tekst ontstaat als jij weet wie je zelf bent en wie je ideale klant is. Door de juiste woorden te gebruiken, zet je jezelf in de markt en bereik je de klant. Zelfs een kleine toevoeging of weglating kan al een groot verschil maken. 

Misschien wel leuk om te weten

(en anders leuk om te vertellen…)

Waar ik echt gelukkig van word, is van reizen. Ontdekken wat er aan de andere kant van de grens is. Ik ben een rasechte huismus en ik hou van mijn stadje, maar van mijn spiegelreflexcamera in mijn rugzak het vliegtuig instappen word ik ook heel blij. Die reizen waar ik als kind over droomde, heb ik later gelukkig allemaal gemaakt. Een treinreis tussen Moskou en St. Petersburg, twee keer Nieuw-Zeeland (voor de liefde), de feestdagen in Costa Rica, gedoken bij Malta, een persoonlijke ontdekkingsreis op Ibiza, Songkran en Loi Krathong gevierd in Thailand, voor tolkwerk naar Slovenië en Bosnië en twee keer op een brommer Bali ontdekt. 

Maar waar ik het allerliefste ben, is gewoon hier op Terschelling. Op dit prachtige Waddeneiland kom ik tot rust en schrijf ik de mooiste teksten. Eilandzanger Hessel zong erover: ‘Je moet wel door en door verwend zijn, om hier te mogen wonen’ en daar ben ik het roerend mee eens.

 

En verder:

 

  • Ik raak nog wel eens wat spullen kwijt in huis. Mijn sleutels vind ik terug in de koelkast, ik verstop mijn bankpas tussen de koekjes in de kast en leg de afstandsbediening in de badkamer.
  • Ik ben groot fan van Van Kooten en de Bie. Vooral om de typetjes Jacobse en van Es moet ik erg hard lachen. De woorden scheurgras (zoek maar eens op op YouTube) en regelneef zijn door hun geïntroduceerd. 'Zo stoned als een garnaal', doemdenken en oudere jongeren zijn nu opgenomen in ons alledaags taalgebruik, maar komt oorspronkelijk van deze twee taalvirtuozen.
  • Ik ben een doorzetter. Ik geef niet gauw op. Wat in mijn kop zit, zit niet in mijn kont. Ik ben ook een eeuwige twijfelaar, maar als ik eenmaal ergens uit ben, dan moet het ook meteen gebeuren. De beste plek waar een twijfelkont als ik een keuze kan maken is tijdens een wandeling in het Veluwse bos of over de stranden van Terschelling.
  • Ik heb één guilty pleasure: televisieprogramma Vroege Vogels. Heerlijk toegankelijk programma over de natuur in Nederland waarin vogels centraal staan. Erfenis van mijn ouders. Mijn broer en ik zijn met een verrekijker om onze nek in de polder opgegroeid. Het is iedere week weer een uurtje genieten.
  • Mijn lievelingskleur is lichtroze, mijn lievelingsdieren zijn ezels en katten en mijn lievelingswoord is ‘verrassing’. Niet alleen omdat ik van verrassingen hou, maar ook omdat ik me al mijn hele leven afvraag waar de herkomst ligt van dit woord. Weet jij het?
  • Ik draag geen hakken, wel jurkjes en ga iedere zeven weken naar de kapper. Ik ben fan van de duurzame Kuyichi skinny jeans en zal nooit de deur uitgaan zonder mascara.

Heb je een vraag?

Zijn er nog dingen die ik niet verteld heb off heb je vraag over je tekst op je website? Neem gerust contact met me op!