Close
Hoe schrijf je een nieuwsbrief die wel gelezen wordt

Auteur: Sanna Tekst & Gebaar | datum: 31-03-2021

Een nieuwsbrief schrijven, van wegklikker naar succesverhaal

D-day! Vandaag staat een nieuwsbrief op de agenda. Met frisse tegenzin zet je de computer aan. Het onderwerp heb je al bedacht, nu de tekst nog. Vanuit je tenen verschijnen er wat woorden op je Word document. Gats, je hebt zoals gewoonlijk totaal geen inspiratie, geen tijd en geen idee hoe je een nieuwsbrief interessant maakt. Gedoe dus.

 

En dat merkt de lezer. Hij voelt je struggle met de tekst en de inhoud. Je schrijft geen lekkere, leesbare zinnen. Je boodschap is onduidelijk en dus haakt hij of zij af. Weg potentiële klant. Doei.

Zonde! Je wil dat de lezer geïnspireerd raakt door jouw verhaal. Dat hij of zij doorklikt en nog mooier: bij je bestelt! Ik geef je 5 tips voor het schrijven van een aantrekkelijke nieuwsbrief. Het is allemaal niet zo moeilijk, echt niet.

 

Tip 1. Kies één onderwerp

Ik snap dat je veel wil vertellen. Je hebt een medewerker van de maand, een nieuw product of aanbod en er staat ook nog een vacature open. Leuk, maar het is te veel. Als je de aandacht van je lezer wil vasthouden, kies je per nieuwsbrief één onderwerp. Stuur desnoods een extra nieuwsbrief tussendoor. Hoe korter de boodschap, hoe groter het doorklikpercentage.

 

Tip 2. Nieuwsbrief nummer 9 2021

Ai, zo lelijk is dat. Van die e-mails met in de onderwerpregel: ‘Nieuwsbrief nummer zoveel’. Bóring! Daarvan word ik als lezer echt niet warm. Klik, in de prullenbak. Toedeledokie.

Geef je nieuwsbrief liever een prikkelende titel, zoals bijvoorbeeld: ‘5 gouden tips voor het schrijven van een goede nieuwsbrief’ of: ‘Hoe vind je de beste blogonderwerpen’. Je zal zien dat je nieuwsbrief vaker geopend wordt.

 

Tip 3. Gebruik je eigen woorden

De goedbedoelde zin ‘Schrijf vanuit de klant’ zie ik steeds vaker. Die zin klopt niet helemaal. Je schrijft vanuit jezelf. In je eigen woorden en je eigen tone of voice. Iedereen heeft een schrijfstijl en daarmee maak je jezelf uniek en val je op. Wat je wel kan doen is de pijnpunten en het verlangen benoemen van jouw favoriete klant, zodat zij bij het lezen van jouw tekst zichzelf herkennen en zich sneller vertrouwt met je voelen.

 

Tip 4. Vermijd vakjargon

Ik begrijp dat je graag wilt vertellen over je nieuwste product of dienst, maar vaktaal kan potentiële klanten afstoten. Zij spreken deze taal namelijk niet en begrijpen niet waar je het over hebt. Het kan je klanten kosten. Communiceer alleen in vaktaal met vakgenoten.

 

Tip 5. Vergeet je gegevens niet!

Ik lees vaak nieuwsbrieven die een open einde hebben. De verzender heeft zijn of haar verhaal gedaan en sluit af met een punt. Soms denk ik: ‘Waar kan ik bestellen? Waar vind ik de website?’. Zorg daarom altid voor een zogenaamde call-to-action. Dus een oproep aan de lezer om actie te ondernemen. Dit kan door je contactgegevens achter te laten of een knop toe te voegen die direct linkt naar het onderwerp van je nieuwsbrief.

 

Bonustip: Hou het kort. Niemand heeft een half uur de tijd om een nieuwsbrief te lezen.

 

Bonusbonustip: Maak je nieuwsbrief persoonlijk. ‘Beste Gert-Jan’ klinkt leuker dan ‘Geachte meneer Broekhuizen’, toch? Halverwege de nieuwsbrief kun je de lezer ook nog even bij voornaam aanspreken. Of aan het einde. Let op: noem de lezer maximaal twee keer per voornaam in een nieuwsbrief. Anders wordt het irritant.

 

Tekst & Gebaar schrijft jouw nieuwsbrief

Kun je niks met bovenstaande tips? Blijft je cursor nog steeds hangen bij het eerste woord en kom je niet verder? Huur mij dan in als tekstschrijver voor jouw nieuwsbrief. Ik schud de tekst zo uit mijn mouw en schrijf met alle plezier voor jou die nieuwsbrief. Mailen mag ook naar: sanna@tekstengebaar.nl.

 

Of wil je je inschrijven voor mijn nieuwsbrief? Klik op onderstaande button, vul je naam even in op het formulier en hatseflats, vanaf nu krijg jij maandelijks een nieuwsbrief met praktische schrijftips. 

Bovendien krijg je mijn gratis e-book ‘5 gouden schrijftips voor winstgevende teksten’. Win-win dus 😉