Close

SEO teksten schrijven, zo doe je dat

Als zzp’er of ondernemer wil je door Google gevonden worden. Je wilt tenslotte knaken verdienen en daarvoor heb je klanten nodig. Moeten die klanten je wel weten te vinden. 

 

Je vindbaarheid vergroten doe je onder andere met steengoede teksten. Daarover vertel ik je in dit blog meer. Het is een fabeltje dat SEO-teksten saaie, muffe teksten zijn. Ik ga je leren hoe je op een organische manier toch SEO kunt toepassen in jouw content. 

 

What’s in it for me?

 

Een tekst op jouw website schrijf je niet voor jezelf. Jouw bezoeker is maar naar één ding op zoek, namelijk naar het antwoord op de vraag: ‘Ik heb een probleem en wie kan mij het beste helpen?’ Hij of zij wil weten of jouw website de juiste informatie heeft. Schrijf dus altijd een tekst voor de klant. Denk als de klant, kruip in de huis van jouw doelgroep. Het is belangrijk dat jij goed helder hebt wie jouw doelgroep is. Welke vragen stelt hij en wat is de oplossing. Vervolgens bied jij die oplossing en heb je een deal, hopelijk.

 

Zoekwoorden in je tekst

Om er nou voor te zorgen dat jouw website gevonden wordt door Google, gebruik je onder andere zoekwoorden en zoektermen (een aantal woorden achter elkaar). Dat zijn de woorden die jouw klant intypt in de zoekbalk van Google.

 

Dus stel dat jouw klant een nieuwe tuin wil aanleggen en jij bent een tuinarchitect in Harderwijk, dan zoekt die klant op bijvoorbeeld: ‘inspiratie tuinen’. Of: ’tuinontwerp in Harderwijk’. Die woorden zet jij in in je tekst. Daarom is het ook zo belangrijk jouw doelgroep goed te kennen en te weten waar hij naar op zoek is. 

 

Wees specifiek

Verzin specifieke woorden die op jou slaan. Dus met alleen het zoekwoord ’tuinen’ kom je er niet. Google kan niet het onderscheidt maken tussen een boek over tuinen, tuinen aanleggen, de mooiste tuinen van Engeland of die natuurwinkel De Tuinen. Dus wees specifiek. ‘Tuinen aanleg Harderwijk’ of ’tuinonderhoud nieuwbouwhuizen Harderwijk’.

 

Gebruik een zoekwoordentool

Je kunt ook via (betaalde) tools als Ubersuggest en KWfinder op zoek gaan naar zoekwoorden, maar die zijn iets ingewikkelder en gaan een stapje verder. Die kijken  naar de concurrentie van het zoekwoord, dus hoe vaak het woord of de woorden elders al gebruikt worden. Want hoe hoger de concurrentie, hoe minder goed voor jouw zichtbaarheid. 

 

Maar let op: prop je tekst niet vol met zoekwoorden. Google straft dat genadeloos af. Te veel zoekwoorden in je tekst noem je keyword stuffing. Google indexeert jouw website dan als irritant en zal deze minder snel zichtbaar maken voor je klant. Zonde.

 

 

Waar verwerk je zoekwoorden in je tekst?

 

Zodra jij een mooi lijstje hebt gemaakt van de zoekwoorden die passen bij de betreffende pagina op jouw website, ga je schrijven. Hou het op 3-4 zoektermen per pagina. 

 

De zoekwoorden zet je in de url van de pagina. Dus bijvoorbeeld www.tekstengebaar.nl/teksten-laten-schrijven. ‘Teksten laten schrijven’ zijn zoekwoorden waarop ik gevonden wil worden én waarop gezocht wordt. Dat heb ik van tevoren uitgezocht. 

 

Verder verwerk je een zoekwoord in de titel van de pagina, de H1. Andere zoekwoorden verwerk je in subtitels en in je tekst. 

 

Interne links

 Met interne links maak jij het voor je bezoeker makkelijk om nóg meer informatie te vinden op jouw website. D-e bezoeker blijft langer hangen, waardoor je punten scoort bij Google. Google indexeert jouw website dan als belangrijk. Er zal wel relevante informatie op staan, denkt Google (ongeveer). 
 

Denk aan je metadescription

Je wat? Je weet wel, die tekst die je ziet in Google als je ergens naar op zoek bent. Die blauwe titel en de tekst eronder. Dit is een beschrijving van de informatie op die pagina. Soms zie je de eerste zinnen van de homepage, die dan afgebroken worden midden in een zin. Zo lelijk. Ze kunnen ervoor zorgen dat iemand denkt: ‘Laat maar, ik snap niet wat het voor website is. Ik haak af.’ 

 

Schrijf in maximaal 160 tekens wat jij kan betekenen voor de lezer. Kort, krachtig en prikkels. Je wilt met die eerste indruk de lezer motiveren om op de link te klikken en jouw website te bezoeken.

 

Verwerk in die tekst de zoekwoorden die passen bij de tekst van die pagina. In de titel zet je een zoekwoord en in de tekst nog één of twee zoekwoorden. 

Nieuwe teksten voor je website nodig? Of wil je beter gevonden worden en structureel een blog laten schrijven? Kom maar bij mij. Ik schrijf webteksten voor ondernemers die al een business hebben staan, maar hun verhaal niet goed onder woorden krijgen. Met een goede bak latte en de nodige knaagvoer on the side ga ik graag voor jou aan de slag.