Close
Writers block propje papier

Hoe omarm je een writer's block?

Zit je net lekker startklaar om een dijk van een blog of nieuwsbrief te schrijven, maar blijft je beeldscherm akelig wit? Geen paniek, heel herkenbaar, je hebt een writer’s block. 

 

Het gebeurt mij ook wel eens dat ik om schrijfinspiratie verlegen zit. Ik leg je uit wat er gebeurt tijdens een writer’s block en hoe je er het beste mee kunt omgaan.

 

Je krijgt geen letter op papier, je hebt geen zin en het lukt gewoon even niet. Grote kans dat je vermijdingsgedrag gaat vertonen. Je pakt wat vaker je mobiel, staart langer uit het raam dan de je zou willen en drinkt meer koffie dan normaal. Je kunt er heel dramatisch over doen, maar daar schiet je niets mee op. Ik help je even uit de droom: er zijn helaas geen kant-en-klare oplossingen voor een writer’s block, maar je kunt wel een aantal afleidingsmanoeuvres inzetten.

 

The wonderful thing about writing is that there is always a blank page waiting.
The terrifying thing about writing is that there is always a blank page waiting.” ― 
J.K. Rowling

 

Hoe ontstaat een writer’s block?


Meestal heeft een writer’s block te maken met een bepaalde weerstand voor schrijven. Misschien ben je te perfectionistisch of heb je veel kritiek op je eigen werk en leg je de lat te hoog? Heb je daardoor angst om te schrijven? Moeheid, onrust of te veel afleiding? Het zijn zomaar een paar stoorzenders voor het maken van steengoede content. Wat niet helpt is om het koste wat kost te blijven proberen. Gaat hem niet worden. Huilen, schreeuwen of met spullen gooien heeft ook geen zin. Wat wel helpt?

 

Rust, ritme en regelmaat


Zorg er om te beginnen voor dat je schrijfplek geordend is. Ruim overbodige rommeldingen op of leg ze uit het zicht. Hiermee verklein je de kans op afleiding en vergroot je de kans op concentratie. Bepaal voor jezelf een dag of tijdstip waarop jij gaat schrijven. Herhaal dit iedere werkdag. Wat er ook gebeurt, jij gaat die dag schrijven. Als je tussendoor blogideeën opdoet, schrijf deze dan op en bewaar ze voor het schrijfmoment. Grote kans dat je het idee inmiddels in je hoofd hebt uitgewerkt en de woorden zo hup, vanuit je hoofd op je beeldscherm rollen.

 

Freewriting


Je hebt vast wel een idee of een onderwerp waarover je wilt gaan schrijven. Je weet alleen even niet hoe te beginnen. Freewriting is een manier om de inspiratie te laten stromen. Het is het proces vóór het echte schrijfwerk begint. De bedoeling is dat je binnen een gestelde tijd, zeg 10 minuten, alles opschrijft wat je te binnen schiet over dat onderwerp. Blijf non-stop schrijven en let niet op de grammatica of spelling. Het gaat erom dat je de kraan openzet en uit je blokkade komt. Je zult zien dat je na die 10 minuten lekker aan je blog, nieuwsbrief of wat dan ook kunt gaan schrijven. 

 

Neem de tijd


Een blog of artikel schrijven doe je niet met haast. Plan dus je schrijfmoment niet ‘even’ tussen andere werkzaamheden door. Vermijd druk, dus ook tijdsdruk. Neem de tijd, zet een pot thee en ga aan je inmiddels opgeruimde bureau zitten. Vermijd invloeden van buitenaf, dus zet je telefoon uit en leg hem weg. Wanneer het schrijven niet lukt is het zo verleidelijk om even een rondje sociale media te doen op je telefoon. Niet aan toegeven.

 

Inleven in de lezer


Zet eens een andere pet op. Hoe had je de blog in gedachten en hoe zou je het anders kunnen doen? Stel je hebt een sportschool en je schrijft een blog over eiwitten en sport. Probeer niet je verhaal te doen, maar stel je even voor dat jij de lezer bent. Je bent op zoek naar meer informatie over de toegevoegde waarde van extra eiwitten tijdens het sporten. Wat wil je dan weten? Welke soorten eiwit zijn er, in welke vorm, hoe vaak neem je eiwitten en wat is het effect op je sportprestaties? Als je jezelf dit soort vragen stelt, schrijf je in no time de antwoorden in een blog. Je zult zien dat het werkt.

 

Have a break, drink tea!


Mij helpt het soms om maar gewoon even pauze te nemen. Of totaal iets anders te doen. Kopje thee zetten, een aflevering kijken van mijn favoriete serie op Netflix, de was ophangen, boodschappen doen, verzin het maar. Het helpt om je gedachten even los te laten. Een frisse neus halen tijdens een wandeling vind ik ook fijn. Het heeft echt geen zin om te wachten op inspiratie. Die gaat namelijk niet komen op deze manier.

 

Inspirerende werkomgeving, het helpt echt


Misschien woon je driehoog-achter of zijn ze aan het heien naast jouw huis. Of is je verwarming kapot en word je afgeleid door de kou? Pak je laptop en zoek een andere werkplek. Voor de een is dat in dat fijne koffietentje om de hoek, voor mij is die plek op Terschelling. De wind, de zeelucht, het gekrijs van de meeuwen en de rust op het eiland geven mij altijd enorm veel inspiratie. Bij mijn favoriete tentje met uitzicht over de haven en het Wad schrijf ik de beste teksten en kom ik het meest tot rust. Heerlijk!

 

Tekst & Gebaar en een writer’s block


Of ik die ook wel eens heb? Niet zo vaak. Teksten schrijven is mijn werk, dus dat gaat meestal wel goed. Wel heb ik heel soms moeite met de eerste zin. Of het bedenken van een blogonderwerp. Vaak pak ik dan even een nieuwe kop thee, loop een rondje door de wind en dan komt het vanzelf wel goed. En anders maar niet. 

Nieuwe teksten voor je website nodig? Of wil je beter gevonden worden en structureel een blog laten schrijven? Kom maar bij mij. Ik schrijf webteksten voor ondernemers die al een business hebben staan, maar hun verhaal niet goed onder woorden krijgen. Met een goede bak latte en de nodige knaagvoer on the side ga ik graag voor jou aan de slag.